KOSTER DET «BARE» 200 KR./MND. Å GÅ OPP 100.000 KR I EN BUDRUNDE bilde

Koster det «bare» 200 kr./mnd. å gå opp 100.000 kr? – Slik fobereder du deg til en budrunde

Budrunden – Kampen om drømmehuset

Dere har nettopp vært på visning i boligen som har alt. Drømmehuset. Perfekt beliggenhet i forhold til skole, jobb og barnevakt. Kort vei til den populære lekeplassen og turmuligheter i skogen. I det øyeblikket dere gikk inn i entréen, begynte idéer om innredning å melde sin ankomst, og da barna lykkelige kastet seg over lekeapparatet i den store hagen, utvekslet dere salige blikk. Dere er solgt, men det er ikke huset. Og dessverre for dere, er det tre andre par som akkurat nå tenker nøyaktig det samme.

Det er snart duket for budrunde. I morgen sitter tusenlappene løst og millioner av kroner skal benyttes på livets viktigste investering.

 

Lurer du på hvordan en budrunde ser ut bak kulissene? I videoen under ser du vår erfarne megler Øyvind Hasseløy gjenomføre en budrunde fra start til slutt:

 

Når en skal begi seg ut på livets viktigste investering og kanskje til og med vil havne i en «budkrig», lønner det seg å planlegge godt frem i tid:

Finansieringsbeviset – Billetten din inn i boligmarkedet

I relativt god tid før dere har bestemt dere for å kjøpe bolig, bør dere ta kontakt med banken deres og avtale et møte med bankrådgiveren deres, for å danne et bilde av hva dere kan få i lån. Ikke sats på at dere går ut av banken med et finansieringsbevis – Det kan ta litt tid før dette er på plass. Banken skal ta hensyn til flere ting før de utsteder et finansieringsbevis. De må blant annet forholde seg til Utlånsforskriften, som setter rammer for hvor mye man kan tillate å låne ut til privatkunder. Her er noen av de generelle bestemmelsene i Utlånsforskriften:

  • Banken må foreta en forsvarlig kredittvurdering av deg som kunde.
  • Låneopptak inntil 85% av kjøpesum (er man heldig, kan man få hjelp fra foreldre ved å benytte seg av realkausjon).
  • Maks 5 ganger årsinntekt i lån (dette gjelder inklusiv studielån, kredittkort, billån, forbrukslån m.m)
  • Likviditeten må tåle en renteøkning på hele 5 prosentpoeng.

 

Konsekvensene av å gå opp «bare» 100.000 kr

Tilbake til Drømmehuset;

Budrunden har nå vart i flere timer, og det er to andre par som byr i tillegg til dere. Budene tikker inn jevnt og trutt og ser ikke ut til å stoppe med det første. Høyeste bud er 20.000,- kroner unna det øvre «taket» dere er blitt enige om. Adrenalin, følelser og en dæsj konkurranseinstinkt gjør at dere begynner å bli villige til å tøye maksbeløpet. Det kan være fornuftig da drømmehus ikke kommer som perler på en snor, men det bør også vurderes nøye hvilke implikasjoner budøkningen kan få for privatøkonomien.

Så la oss se litt på konsekvensene ved å øke budet med f.eks 100.000 kr,

I videoen under tar våre meglere Øyvind Hasseløy og Georg Berg turen til Handelsbanken for å se nærmere på spørsmålet som ofte dukker opp i kampens hete:

 

Husk at kostnadene i eksemplene under kommer i tillegg til det opprinnelig planlagte lånebeløpet:

 • Med en lånerente på 2% vil 100.000,- utgjøre en tilleggskostnad 4.500,- for ett år. (renter + avdrag)
 • Hvis renta stiger fra 2% til 4% vil tilleggskostnaden utgjøre 5.700,- for ett år. (renter + avdrag)
 • Hvis det er dokumentavgift, vil denne engangssummen øke med kr. 2.500,-.
 • Boligmarkedet. Hvis dere plutselig finner ut at dere vil selge huset etter to år, vil markedet være like «hett» som da dere kjøpte? Til tross for at dere synes boligen er verdt 100.000,- mer, er det ikke sikkert at den fremtidige kjøperen synes det.

Boligmarkedet svinger fra år til år. Kortsiktig eierskap gir sjeldent gevinst, hvis man byr med hjertet. Langsiktig investering i eiendom har på den andre siden tradisjonelt sett lønnet seg i Norge. Mange angrer seg over at de lot den «sjeldne muligheten» passere, men vær påpasselig med å ha rom i økonomien til å kunne takle uforutsette hendelser.

Helt til slutt kan vi berolige dere med at det nesten garantert vil dukke opp flere drømmehus i markedet, om dere velger å kaste inn håndkleet i denne budrunden. Vi legger ut flere nye eiendommer for salg hver uke, så besøk nettsiden vår ukentlig når dere er på boligjakt: https://meglerhuset-rele.no/bolig/

Snakk også gjerne med hverandre om hvilke situasjoner som kan oppstå i budrunden, slik at dere er forberedt! Med god kartlegging av økonomien og et realistisk fremtidssyn vil dere være godt rustet som boligeiere.

Lykke til med boligkjøpet! 😊

Lurer du på noe?