Roger Frøyland og Torbjørn Håvås Tjønn

Nye bestemmelser i Avhendingsloven 01.01.2022

Stortinget har tidligere vedtatt til dels store endringer i avhendingsloven, og disse trer i kraft den 01.01.2022. Formålet med regelendringene er å skape en tryggere bolighandel, for alle parter.

En avtale om boligsalg (budaksept) som skjer etter 31.12.2021 følger nye regler selv om salgsprosessen startet i 2021.

Endringer fra 1. januar 2022:

Generelle forbehold bortfaller:

I forbrukerkjøp kan ikke selger lenger fraskrive seg ansvar for skjulte feil og mangler gjennom en «som den er» klausul, eller tilsvarende andre generelle ansvarsfraskrivelser. Selger får derfor et mye større ansvar for skjulte feil og mangler. Når det er sagt vil selvsagt ikke alle mangler en kjøper måtte anføre faktisk være en mangel, i lovens forstand. Mangelsvurderinger vil også, som før, bero på en totalvurdering av hva man kan forvente av eiendommen.

Ny forskrift til avhendingsloven om tilstandsrapporter:

Det er nå laget et eget regelverk for takstmenn, som beskriver hvilke bygningsdeler som skal undersøkes, hvordan undersøkelsene skal gjøres, og hvordan bygningssakkyndige (takstmann) skal utforme rapporten. Fra årsskiftet må alle tilstandsrapporter på markedsførte boliger være i henhold til dette nye regelverket (alternativet er at man skal anses for å være ansvarlig for alle mangler som ville vært avdekket om man hadde innhentet den nye typen tilstandsrapport).

Innvendig arealavvik:

Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.

Egenandel for kjøper:

Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).

Kjøper anses kjent med opplysninger om boligens tilstand:

Som boligkjøper er det viktig å sette seg godt inn i alle salgsdokumenter. Herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Iht. nytt regelverk, anses kjøper kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene.

Vi ser frem til en enda tryggere bolighandel i 2022. Ta gjerne kontakt med oss, om du har spørsmål knyttet til dette!

Lurer du på noe?