BSR_web

Ny boligsalgsrapport

Fra 1.1.2015 ble det innført ny og mer omfattende boligsalgsrapport. Rapporten innebærer en grundig tilstandsanalyse som vil ta lengre tid og koste mer enn tidligere. At tilstandsanalysen vil ta lengre tid er ikke overaskende når man ser listen over noen av de nye sjekkpunktene:

For elektriske anlegg skal det foretas en enkel visuell kontroll av kabler, brytere, stikkontakter og utstyr. Dokumentasjon som samsvarserklæringer og kontrollrapporter må også sjekkes.

For kontroll av VVS skal vannmengde og avløp funksjonsprøves samtidig flere steder. Det skal gjøres en visuell kontroll av vann og avløpsrør, stoppekraner, lufting av kloakk og stakeluker.

100.000 nye hull i norske hjem

Det kan se ut til at det må borres mange hull i norske hjem fra 2015. Rapportens krav om fuktmåling i våtrom og rom under terreng kan nok få noen boligselgere til å reagere.

Etter visuell kontroll av vegger og gulv, skal dusjsone og baksiden av våtrom samt underetasje sjekkes med hammer elektrode for å registrere fukt.

Ved eiers aksept skal det foretas RF måling (hygrometer/fuktmåler) samt visuell kontroll i 73 mm hull. Det skal foretas hulltaking i to rom under terreng i utforet vegg og oppforet gulv. Ved aksept skal det også foretas hulltaking i bakside på våtrom ved våtsone.

Etasjeskiller skal måles med laser/rettholdt i minst to rom per etasje (våtrom unntatt) og avvik skal opplyses.

Lovlig p-rom?

Mange av de dyreste tvistene ved boligsalg oppstår rundt lovligheten av oppholdsrom. Ombygginger av rom i eldre boliger som så må godkjennes i ettertid utifra TEK10 skaper en rekke kostbare konflikter. Mange av disse kan den nye boligsalgsrapporten hjelpe på.

Takstmann skal sjekke lovlighet av rom og godkjente tegninger skal vurderes, hvis mulig. Mangler dokumentasjonen skal rømningsveier, dagslysflate og takhøyde vurderes. Om tegninger mangler, må takstmann gjøre en vurdering utifra forskrift.

Stabilt og strålefritt?

Utvendige støttemurer som er bevegelige eller har setningsskader kan koste boligkjøper meget dyrt. I den nye boligsalgsrapporten skal takstmann sjekke grundig for symptomer og rapportere avvik og tilstandsgrad.

Radon er også tatt inn som eget avsnitt i rapporten. Takstmann må her sjekke dokumentasjon og eventuelle gjennomførte tiltak.

Prissjokk med ny rapport

Dagens rapport for en større enebolig koster 6 – 8.000 kroner og den nye rapporten vil bli dyrere. Den kostnaden kan bli tung å svelge for mange boligselgere. Flere takstmenn hevder at rapporten krever nærmere to dagers jobb og at prisen kan komme opp mot 15 – 20.000 kroner. Bransjen er imidlertid i gang med å utarbeide en finansieringsordning som dekker rapporten til boligen selges.

Mindre tvister

Meglerhuset Rele håper og tror at den nye rapporten vil føre til mindre tvister mellom kjøper og selger, og at begge parter vil ha et bedre beslutningsgrunnlag når handelen skal inngås.

Kilder:

Byggmesteren As, NEF, Eiendom Norge.

Lurer du på noe?